Beneficiile activităților de teambuilding pentru succesul companiei
2

Managerii și proprietarii de companii sunt într-o continuă căutare de modalități pentru creșterea profitabilității afacerilor lor, iar motivarea angajaților poate face diferența între succes și eșec. Dar care sunt căile cele mai eficiente de impulsionare a acestora?

Activitățile de teambuilding sunt o metodă foarte eficientă și la îndemâna managerilor pentru a determina angajații să lucreze împreună, la adevăratul lor potențial. O mulțime de companii trec cu vederea exercițiile de consolidare a echipelor fie din cauza costurilor pe care acestea le implică, fie din cauza planificării deficitare a agendei organizaționale. Dar companiile care înregistrează cele mai bune evoluții au fost cele care, de-a lungul timpului, au cules roadele acestor tipuri de activități de stimulare a angajaților.

Atunci când managerii își arată aprecierea față de cei pe care îi conduc și le încurajează dezvoltarea aptitudinilor și munca în echipă, orice companie are de câștigat, fie că este vorba despre o afacere sau o echipă sportivă.

Iată câteva dintre beneficiile pe care activitățile de teambuilding le aduc oricărei entități economice:

1.      Comunicare mai eficientă. Comunicarea între membrii echipei și între echipele din diverse departamente ale companiei este esențială pentru atingerea succesului. Teambuilding-ul încurajează comunicarea între membrii echipei prin sarcinile pe care aceștia le au de rezolvat. Când oamenii sunt duși într-un mediu lejer și distractiv, departe de cel stresant al locului de muncă, sunt încurajați să se relaxeze, să fie ei înșiși și să se deschidă către comunicare.

2.      Productivitate ridicată. Comunicarea îmbunătățită are un impact pozitiv asupra colaborării între angajați și, implicit, asupra productivității echipei. Lucrând împreună pentru atingerea aceluiași obiectiv se elimină riscul ca mai mulți angajați să ducă la îndeplinire, în mod inutil, aceleași sarcini, să muncească în zadar și să apară tensiuni între membrii echipei. Când toată echipa trage în aceeași direcție, având sarcinile împărțite echitabil între membrii săi, fiecare angajat dă un randament mai bun.

3.      Moral mai bun. Unul dintre cele mai importante beneficii ale activităților de teambuilding este destinderea atmosferei din birou prin îmbunătățirea stării de spirit a angajaților. O echipă entuziastă, cu o energie pozitivă, dată de încrederea în relația cu managementul companiei, va crea un mediu de lucru îmbietor și prolific. Exercițiile și jocurile de echipă care îmbunătățesc moralul îi aduc membrii unii mai aproape de ceilalți, făcându-i mai dispuși să colaboreze și mai dispuși să se străduiască să păstreze o atmosferă plăcută la locul de muncă.

4.      Motivație crescută. Faptul că iau parte la ceva nou și incitant, cum sunt exercițiile de colaborare, crește motivația angajaților. Aceștia se simt apreciați și recompensați prin grija pe care conducerea companiei le-o poartă, incluzându-i în aceste tipuri de activități. O motivație crescută are un impact pozitiv asupra productivității, a moralului și încrederii reciproce între membrii echipei, ca profesioniști.

5.      Identificarea abilităților de leadership. În timpul activităților de teambuilding poate ieși la iveală priceperea unor angajați în organizarea și managementul echipelor, în rezolvarea de probleme sau în motivarea și încurajarea celorlalți membri ai echipei. De exemplu, în jocurile de echipă precum cele care presupun ca jucătorii să fie legați la ochi, persoanele cu aptitudini de lider vor comunica mai eficient cu restul participanților și vor găsi mai ușor soluții la problemele date.

6.      Încurajarea creativității. De exemplu, un exercițiu precum „construcția unei plute” încurajează angajații să-și pună mintea la contribuție și să-și folosească creativitatea pentru a proiecta împreună o plută care să și funcționeze. Prin încurajarea echipei să fie creativă și să ia inițiativa în astfel de activități se produce un impact pozitiv fenomenal asupra unei organizații: angajații vor simți că-și desfășoară activitatea într-un mediu care le permite să gândească „outside the box” și să găsească soluții neconvenționale pentru problemele ivite.

7.       Creșterea nivelului de încredere. Activitățile de teambuilding cresc atât încrederea angajaților în ei înșiși, precum și în aptitudinile colegilor lor. Această schimbare de atitudine îi echipează pe angajați atât cu îndrăzneala de a-și exprima ideile, dar și cu sentimentul de siguranță că pot conta pe ceilalți membri ai grupului pentru a îndeplini sarcinile ale căror rezultate vor contribui la succesul companiei.

8.      Sănătate mentală îmbunătățită. Provocările de teambuilding care țin de rezolvarea a diverse probleme sau de îndeplinirea unor activități fizice sunt ideale pentru obținerea unei stări mentale și emoționale pozitive. Angajații care duc la îndeplinire sarcinile cerute de activitatea de teambuilding experimentează o creștere a stimei de sine și încrederii în forțele proprii. Iar activitățile fizice golesc mintea de griji și atenuează mult stresul, având un impact pozitiv asupra sănătății mentale.

9.      Condiție fizică îmbunătățită. Orice zi de activități fizice de echipă în afara biroului pe care conducerea companiei o oferă este un plus incredibil pentru sănătatea fizică a angajaților! Beneficiile unei astfel de zile nici nu se compară cu deserviciile pe care le aduc sănătății orele nesfârșite de stat la birou, aplecat deasupra tastaturii. O afacere nu poate funcționa dacă angajații lipsesc frecvent pe caz de boală, de aceea condiția lor fizică trebuie să fie foarte importantă pentru angajator.

10.  Responsabilitate și respect reciproc. Fiecare angajat trebuie să aibă o contribuție în activitățile de teambuilding pentru a nu-și lăsa echipa la greu. Așadar, jocurile de echipă readuc în prim-plan responsabilitatea pe care fiecare participant o are în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi de la locul de muncă. Iar în tot acest parcurs, al rezolvării situațiilor ridicate de activităților de teambuilding, participanții ajung la un anumit nivel de respect unii față de ceilalți prin prisma identificării reciproce a punctelor forte în decursul lucrului în echipă.

În concluzie, jocurile și exercițiile de teambuilding nu înseamnă doar distracție în echipă, ci, mult mai mult decât atât, sunt ocazii de consolidare a echipelor și de perfecționare a activității acestora, plus un instrument minunat pentru motivarea angajaților.